Tuesday, 15 January 2013

Kek Coklat Nyum nyum


Assalamualaikum,
gambar hiasan


Hari ini Cikin nak share cara-cara nak buat kek coklat ni. Memang Cikin da cuba resepi ini memang menjadi. Ini pun dapat daripada sorang kawan. So boleh lah anda gunakan resepi ini untuk membuat kek birthday ke. Murah dan puas bila hasil penat kita sediakan kek ini dijamah oleh suami dan anak-anak.


Bahan-bahan yang perlu anda sediakan ialah:

  1. 150g coklat.
  2.  50g mentega.
  3. 50cc susu segar.
  4. 3 biji telur.
  5. 50g tepung.
  6. 10g serbuk koko
  7. 1 sudu kecil baking powder
  8. 40g gula aising
  9. Garam (secukup rasa)

Dah sediakan semua bahan di atas so boleh lah mencubanya. Ingat jangan sampai hagus sudah. Harap-harap dapat membantu anda semua untuk menyediakan kek coklat ini.


  1. Mula-mula, ayak tepung, baking powder dan serbuk koko.
  2. Campurkan coklat, mentega dan susu segar. Cairkan di atas api yang kecil. Bila mentega dah cair, padamkan api.
  3. Panaskan oven ke 140 darjah celcius.
  4. Dalam masa yang sama, asingkan telur kuning dan putih.
  5. Selepas itu, masukkan secubit garam dalam telur putih. Pukul sehingga berbuih. Bila dah berbuih, masukkan gula sikit demi sikit. Pukul lagi sehingga telur nampak gebu.
  6. Dalam mangkuk lain pula, pukul pula telur kuning sehingga jadi macam mayonis. Kemudian masukkan cairan coklat tadi. Pukul lagi sehingga sebati.
  7. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau. Kacau sehingga sebati.
  8. Kemudian, masukkan pula telur putih sedikit dan dikacau. Ulang sampai habis.
  9. Bakar selama 45 minit.
  10. Selepas 30 minit dibakar, tutup permukaan kek dengan aluminium foil untuk mengelak permukaan kek daripada hangus.
  11. Untuk hiasan bolehlah ditabur dengan gula aising (recomended)
Macam mana? nampak susah kan tetapi bila anda ikut cara-cara di atas insyALLAH akan menjadi. Cikin pun mula-mula agak susah untuk mulakan buat kek ini. Banyak kena jaga, temperature lah macam-macam lagi. Selamat mencuba ya. SEKIAN




No comments:

Post a Comment